Scroll Top

Wat is een vastgoedinvesteerder?

wat is een vastgoedinvesteerder

De term vastgoedinvesteerder’ zouden we kunnen definiëren als iemand die in onroerende goederen investeert met als doel een financieel rendement te genereren. Uiteraard dekt dat niet de volledige lading, dus gaan we in dit artikel dieper in op de manier waarop een vastgoedinvesteerder rendement kan behalen en in welk soort vastgoed kan geïnvesteerd worden. Tot slot belichten we hoe u zelf kan investeren in vastgoed.

Rendement halen uit vastgoed

Stabiele waardevermeerdering

Vastgoed is al decennialang een stabiele en betrouwbare investering gebleken. In tegenstelling tot andere beleggingsvormen zoals aandelen of fondsen die sterk onderhevig kunnen zijn aan schommelingen, nam de waarde van vastgoed de voorbije jaren gestaag toe. Daarom is investeren in vastgoed ook een ideale manier om de inflatie te counteren.

Nu de marktrente gestegen is gaan er stemmen op dat de vastgoedmarkt zou afkoelen. Nochtans leidt een toenemende bevolking tot een grotere vraag naar woningen en wordt de markt steeds krapper, wat in het voordeel blijft pleiten van vastgoed.

Huurinkomsten

Als u als eigenaar een huis, appartement of winkelpand verhuurt, ontvangt u daarvoor maandelijks huurgelden. Dat zijn passieve inkomsten, wat betekent dat u er geen actieve arbeid voor moet verrichten. Huurgelden vormen dus een extra inkomen bovenop uw loon dat kan dienen om bv. uw krediet terug te betalen of om te sparen voor een nieuwe vastgoedinvestering.

Huurinkomsten worden in België bovendien, voor zover het om particuliere verhuur gaat, gunstig belast.

Kopen – opwaarderen – verkopen

Vaak kopen vastgoedinvesteerders een oude woning op om ze een grondige facelift te geven en terug te verkopen met meerwaarde.

Deze strategie is echter niet voor iedereen weggelegd: om de kosten en taksen bij aan- en verkoop op korte termijn terug te kunnen verdienen, moet de meerwaarde voldoende groot zijn. Een goede kennis van de vastgoedmarkt, zelf de handen uit de mouwen steken bij de verbouwingen en inzetten op de juiste vernieuwingen (bv. de woning energiezuiniger maken) kunnen daar alvast bij helpen.

Investeren in diverse soorten vastgoed

Een vastgoedinvestering kan zowel de aankoop van een bestaand gebouw inhouden als een investering in een nieuw project. Het kan gaan om een bescheiden pand of net een hele grote investering, in binnen- of buitenland. Omdat de mogelijkheden zo ruim zijn, is het erg zinvol om u goed te laten adviseren.

De meest courante investeringsopties zijn:

  • Appartementen, appartementsgebouwen of huizen
  • Vakantiewoningen in het buitenland
  • Kantoren
  • Commerciële handelspanden
  • Winkelcentra
  • Industrieel vastgoed

Afhankelijk van uw intenties kan het interessanter zijn om niet als particulier te investeren in vastgoed, maar via een vennootschap. Inviva bekijkt graag samen met u wat de beste keuze is.

Zelf investeren in vastgoed?

Om succesvol te investeren in vastgoed is het cruciaal om de prijzen op de vastgoedmarkt correct te kunnen inschatten. U kan daarvoor de hulp inschakelen van een professionele projectontwikkelaar vastgoed zoals Inviva om zo unieke opportuniteiten te ontdekken.

Om in vastgoed te kunnen investeren, moet u voldoende geld kunnen neertellen voor de aankoop. Onhaalbaar dan zonder goedgevulde spaarrekening? Niet per se. U zal wel een minimale eigen inbreng moeten doen, maar het grootste deel van het te investeren bedrag kan u ontlenen. U moet uiteraard wel in staat zijn om uw lening netjes terug te betalen, maar daarvoor zou u zoals eerder aangehaald uw huurinkomsten kunnen aanwenden.

Nog niet helemaal overtuigd om zelf te investeren in vastgoed? Maak gerust een afspraak met Inviva voor een op maat gemaakt investeringsvoorstel.

 

Investeer in vastgoed en laat u begeleiden

Gerelateerde artikelen