Scroll Top

Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in vastgoed?

hoeveel-geld-heb-je-nodig-om-te-investeren-in-vastgoed

Uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank blijkt dat er sinds mei 2023 opnieuw meer dan 300 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen staat. Ondanks de lage spaarrente die ruim onder de inflatie ligt, maakt de Belg zijn imago van halsstarrige spaarder dus volledig waar. Bestaan er dan geen betere alternatieven voor een spaarrekening? Absoluut wel: investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Maar hoeveel geld heeft u daar precies voor nodig?

Om die vraag te beantwoorden, moeten we verschillende factoren in acht nemen. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

Aankoopprijs

Dit is een open deur: hoe hoger de prijs van een woning, hoe meer geld op tafel zal gelegd moeten worden. De prijs van een huis of appartement wordt bepaald door een aantal parameters zoals oppervlakte, locatie en ligging, staat van het gebouw enz. Om te verzekeren dat u geen te hoge prijs betaalt, kan u u laten adviseren door een ervaren vastgoedpartner zoals Inviva.

Financieringsmogelijkheden

Hoewel er onderhandelingsmarge is, verwacht de bank een eigen inbreng van minstens 20% voor een investering in vastgoed. De overige 80% kan u ontlenen, wat maakt dat u met €50.000 spaargeld zou kunnen investeren in een woning die €250.000 waard is.

De rente is de laatste maanden dan wel gestegen, historisch bekeken is het nog steeds goedkoop om te lenen. U moet uiteraard wel in staat zijn om u lening correct terug te betalen. Hoewel u ook hier kan overleggen met de bank, luidt de vuistregel dat u ongeveer 1/3e van je inkomsten kan gebruiken voor het afbetalen van een krediet.

Gezinswoning of opbrengsteigendom?

Gezinswoning of opbrengsteigendom?

Als u een nieuwe woning aankoopt met de bedoeling er zelf te gaan wonen, spelen er andere belangen dan wanneer het gaat om investeringsvastgoed. u mag dan wel een waardestijging op termijn verwachten, een gezinswoning genereert geen periodieke inkomsten. Andere aspecten zoals een gezinsleven en zich thuis voelen zijn dan meer van tel.

Investeert u in een opbrengsteigendom daarentegen, dan mag u naast een waardevermeerdering op termijn ook rekenen op maandelijkse huurinkomsten. Die huurinkomsten kunnen dan weer gebruikt worden voor het afbetalen van een krediet, waardoor een sneeuwbaleffect gecreëerd wordt: met hogere inkomsten kan u meer ontlenen om extra te investeren en zo een (onroerend) vermogen te doen groeien.

Bijkomende kosten bij een vastgoedinvestering

Houd bij de aankoop van een woning rekening met de te betalen notariskosten en registratierechten. De verschuldigde registratierechten worden bepaald door het aankoopbedrag en zijn afhankelijk van het gewest waar het pand gelegen is en of het al dan niet om een eerste woning gaat.

Plant u onderhouds- of renovatiewerken, dan zal u daarvoor ook een budget moeten voor voorzien. In vele gevallen kan daar wel een financiering voor afgesloten worden.

Investeren in vastgoed op jouw maat

Het antwoord op de vraag hoeveel geld nodig is om te investeren in vastgoed, is voor iedereen anders en voor elk project uniek. Wel is het duidelijk dat met een relatief beperkt budget, interessante vastgoedinvesteringen mogelijk zijn. In tegenstelling tot een spaarrekening, krijgt u hiervoor wel een mooi rendement.

Heeft u interesse om te investeren in vastgoed, laat ons dan kennismaken. Wij gaan voor u op zoek naar interessante opportuniteiten op uw maat en binnen w budget.

Investeer in vastgoed en laat u begeleiden

Gerelateerde artikelen